Σε ποιούς απευθύνεται

Μπορούν να επωφεληθούν των υπηρεσιών του ΚΕ.ΨΥ.Σ.Υ.:

όλα τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται μεν στον φοιτητικό πληθυσμό, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αλλά λήπτες των υπηρεσιών μπορούν να είναι και το διδακτικό & διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος.

Ο φοιτητικός πληθυσμός, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό πληθυσμό-στόχο του Κέντρου, μπορεί –ενδεικτικά– να αποτελείται από:

– άτομα με ψυχικές δυσλειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές ψυχωσικού φάσματος κ.α.

– άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

– άτομα, προερχόμενα από άλλες πόλεις, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στον τόπο φοίτησής τους

– ομογενείς, μετανάστες, πρόσφυγες (που, συχνά, έχουν να επιλύσουν και διαδικαστικά θέματα, όπως έκδοση ειδικών αδειών, μη επάρκεια ελληνικής γλώσσας κ.α.)

– άτομα, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (αντιμέτωπα, για παράδειγμα, με Δυσλεξία, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος κ.λπ)

– άτομα, που πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο

– άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις οικογενειακές και διαπροσωπικές τους σχέσεις

– άτομα, που επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία και να ενδυναμώσουν τις υγιείς πλευρές του εαυτού τους

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά και σε ακόμα περισσότερες, το ΚΕ.ΨΥ.Σ.Υ. προσφέρει την κατάλληλη υποστήριξη, προκειμένου να μειωθούν φαινόμενα, όπως το κοινωνικό στίγμα, η απομόνωση, η μειωμένη αυτογνωσία και γενικότερα η έλλειψη ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας. Στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, καθώς και στα απότοκά τους, όπως πιθανή υπο-παρακολούθηση  της Σχολής, μειωμένη ακαδημαϊκή απόδοση, εγκατάλειψη σπουδών, έλλειψη κινήτρου, συγκέντρωσης, αναβλητικότητα, έκπτωση στη λειτουργικότητα, στοχεύουν οι εξειδικευμένες υπηρεσίες του ΚΕ.ΨΥ.Σ.Υ.

 

Γιατί να απευθυνθώ στην Υπηρεσία Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΕΜΠ;

Πολλές φορές, θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Συνήθως, όμως, όταν μας απασχολεί για καιρό ένα ζήτημα ή δυσκολευόμαστε σε έναν τομέα της ζωής μας και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, δίχως βοήθεια, αυτό που καταφέρνουμε είναι να αναπαράγουμε τις ίδιες σκέψεις, να αναβιώνουμε τα ίδια συναισθήματα, να εγκλωβιζόμαστε σε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο. Προσπαθούμε δηλαδή, ακολουθώντας το ίδιο «μονοπάτι», να αλλάξουμε τον τελικό προορισμό μας, κάτι που μοιάζει, μάλλον, δύσκολο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βιώνουμε ψυχική κόπωση, ματαίωση, στασιμότητα στη διαδικασία της επιθυμητής αλλαγής.

Αν είσαι μέλος της πολυτεχνειακής κοινότητας του Ε.Μ.Π., σε όποια φάση ζωής κι αν βρίσκεσαι, και σε προβληματίζουν ζητήματα, τα οποία δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις και στέκονται ως εμπόδια στη διαδικασία της εξέλιξής σου, μπορείς να απευθυνθείς στο ΚΕ.ΨΥ.Σ.Υ., όπου θα έχεις τη δυνατότητα, μέσα από μια σειρά προσωπικών συναντήσεων με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να συζητήσεις οτιδήποτε σε προβληματίζει, να καλλιεργήσεις τις δεξιότητες που χρειάζεσαι και, εν τέλει, να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, προκειμένου να διαχειριστείς, αποτελεσματικότερα, τις όποιες δυσκολίες σου παρουσιάζονται.

Μέσα από μια σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που καλλιεργείται κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ο ειδικός θα έχει το ρόλο του «συνοδοιπόρου» στη δική σου διαδικασία, ακολουθώντας το δικό σου ρυθμό, με ενσυναίσθηση σε ό,τι σε προβληματίζει και υποστηρίζοντάς σε στο να ενεργοποιήσεις τα ψυχικά σου αποθέματα και να ανακαλύψεις διαφορετικές «οδούς», οι οποίες μπορεί να σε οδηγήσουν στην αλλαγή δυσλειτουργικών μοτίβων.

Εξάλλου, το να ζητάμε την κατάλληλη βοήθεια στην κατάλληλη στιγμή της ζωής μας δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη!